Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi i zawsze wychodzi. Jeśli robię na dwie osoby tak jak w tym przypadku to serwuję w takich małych naczyniach żaroodpornych. Dwie porcje dla dwóch osób.
Blender kielichowy, rózga kuchenna.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7425
Pierogi z kiszoną czerwoną kapustą z grzybami. Ciasto doprawiłam pudrem z grz...
Odsłon: 138
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7425
Pierogi z kiszoną czerwoną kapustą z grzybami. Ciasto doprawiłam pudrem z grz...
Odsłon: 138
Składniki
Mięso podsmażamy na patelni.
Do blendera wrzucamy pomidory, koncentrat, ketchup i przyprawy do sosu Bolognese. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy do mięsa na patelni i chwilę jeszcze gotujemy.
Do rondelka masło - rozpuszczamy. Następnie dodajemy mąkę, gałkę i czosnek. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy. Potem dolewamy mleko tak żeby sos zgęstniał, ale był gładki, sami musimy wyczuć. Po uzyskaniu gładkiej, gęstej konsystencji wyłączamy gaz pod sosem.
Do naczynek żaroodpornych dajemy po kolei: 1. płaty makaronu 2. sos boloński 3. płaty makaronu 4. beszamel 5. sos boloński 6. ser 7. płaty makaronu 8. beszamel 9. ser
Pieczemy w 200°C, góra dół, bez termoobiegu przez ok 45 min. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową żeby ser nam się nie przypiekł za bardzo.