Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie smaczna bomba kaloryczna :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
W dużym garnku podgrzać oliwę i podsmażyć boczek, aż będzie chrupki. Dodać cebulę, marchewkę, i seler (posiekane). Gdy warzywa zmiękną, dodać wołowinę i wątróbkę, gotować ciągle mieszając, dopóki wołowina nie zmieni koloru. Dodać mleko i masło, gotować, aż płyn wygotuje się do połowy. Wlać bulion i wino, dodać pomidory z puszki i przecier. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut. Zdjąć z ognia i dodać pietruszkę. W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 200 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rozsmarować biały sos na spodzie naczynia. Ułożyć warstwę z makaronu. Makaron pokryć przygotowanym wcześniej farszem, posypać serem, polać białym sosem. Powtarzać czynność. Ostatnią warstwę posypać serem.
Lasagne zapiekać przez około 40 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Odczekać 15 minut, zanim lasagne zostanie podane.
Biały sos: W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Podsmażyć, szybko mieszać, aż składniki połączą się. Mleko dodawać stopniowo, cały czas mieszać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.