Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne gołąbkowa, czyli nasze a'la gołąbki

Lasagne gołąbkowa, czyli nasze a'la gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 3229

Dzisiaj postanowiłam zrobić pewną odmianę domowych, znanych nam wszystkim gołąbków. Jest to po prostu nazwana przeze mnie lasagne gołąbkowa, czyli a'la gołąbki. Polega to na układaniu liści kapusty i przekładaniu ich farszem na gołąbki.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Liście kapusty spażamy w osolonym wrzątku, ryż gotujemy w osolonej wodzie.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli.
    Liście po wyjęciu z wody zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
    odcinamy białe końcówki tak jak pokazane jest na filmie i dajemy po 3 liście na dno naczynia żaroodpornego.

  2. Przygotowujemy farsz : mięso dajemy domiski, dajemy zeszkloną cebulę i ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
    kładziemy na nasze liście. Na farsz nakładamy znowu 3 liście i znowu farsz. I tak powtarzamy aż zapełnimy cale naczynie.

  3. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 2 chochlami wywaru z kapusty, dajemy vegetę. Polewamy naszą kapustę.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy przez godzinę czasu.

  4. Robimy sos do polania : koncentart który nam został wlewamy do garnuszka, dajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i gotujemy chwilę na małym ogniu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń