Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne kojarzy się z makaronem i Włochami. Dziś przedstawimy ci jej zupełnie nową odsłonę. Nie dość, że przygotujesz ją z tortilli to jeszcze poczujesz pełnię meksykańskich smaków.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 185
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2461
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 185
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2461
Składniki
Na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy albo naczynia żaroodpornego wyłóż pierwszy placek tortilli. Przełóż połowę farszu. Posyp 1/3 sera. Ponownie wyłóż tortillę i przelej pozostałą część mięsno-warzywną. Posyp kolejną warstwą sera. Na wierzch wyłóż tortille i posyp ją w całości pozostałym serem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 25 minut aż ser się rozpuści.
Najpierw przygotuj farsz. Cebule obierz, posiekaj drobno. Z papryki odkrój gniazdo nasienne i pokrój. Odcedź fasolę i kukurydzę z zalewy. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę i podsmaż paprykę, mieszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, odłóż je.
Na tej samej patelni podsmaż mięso. Dopraw je solą i pieprzem. Kiedy nie będzie już surowe, dodaj wcześniej przygotowane cebule i paprykę. Podlej kilkoma łyżkami wody i zostaw tak na kilka minut. Wtedy dodaj zawartość puszki pomidorów, kukurydzę oraz fasolę. Zamieszaj i duś tak około 10 minut. Zagęść farsz koncentratem pomidorowym. Dopraw obydwiema paprykami, czosnkiem i kolendrą. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Wyłącz palnik.
Ser zetrzyj na tarce.