Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś lubi spaghetti ale długi mamakron się znudził to polecam inna wersję tego smakołyku :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8656
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8656
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na jednej cebuli podsmażyć mięso mielone przyprawiając je ,pod koniec smażenia ( by mięso nie stwardniało), solą pieprzem dodać i 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pieczarki obrać (gdy są młodziutkie wystarczy dobrze umyć) i pokroić w pół-palstry. Seler umyć i pokroić w plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce ( Dodaję marchewkę gdyż lubię gdy sos jest lekko słodkawy a dzięki marchewce uzyskuje taki smak). Na Patelni (tej po usmażonym mięsie) szklimy drugą cebulę i kolejno dodajemy, marchew seler, pieczarki. Gdy warzywa będą podduszone wlać pomidory i pastę. Dusić ok 40 minut na niewielkim ogniu najlepiej pod przykryciem. W tym czasie możemy ugotować makaron. Wrzucamy pojedynczo plastry do gotującej się wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Gotować ok 4 minuty mieszając w taki sposób by makaron nie skleił się. (Ja robię to płaską drewnianą łyżką) 10 minut przed końcem duszenia sosu dodać pozostawiony ząbek czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią i słodka papryką. Zdjąć z ognia i dodać mięso. Do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą, układamy warstwowo: Makaro-sos-makaron-sos-makaron-ser. Piec ok 35 mint w180 *. W oryginalnym przepisie warstwy przekłada się dodatkowo sosem beszamelowym. Ja tego nie robię :-) zgadnijcie dlaczego ?! Ps. ostatnią warstwę pokrywam makaronem bo przepieczony jest nieziemsko chrupiący :-)