Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna serowa lasagne z pomidorowym sosem. Miła odmiana na bezmięsny obiad.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Przygotowanie sosu: obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę (1 łyżka). Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany wrzuć cebulę, chwilę podsmaż, a następnie dodaj czosnek. Do całości wlej pomidory w puszce, chwilę podsmażaj. Dodaj passatę pomidorową i gotuj przez ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj sól, pieprz, chilli oraz oregano i bazylię. Sos może się odrobinę zredukować (musi zgęstnieć). Możesz również pomóc sobie dodając 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Zacznij przygotowywać makaron: do dużego garnka nalej trochę wody i zagotuj ją. W międzyczasie przygotuj naczynie żaroodporne - nasmaruj masłem lub oliwą.
Do gotującej się wody rzucaj po ok 3-4 plasterki makaronu lasagne. Uwaga: makaron może się ze sobą skleić, dlatego staraj się wrzucać makaron np. na krzyż, abyś łatwo je mógł wyciągnąć. Gotuj je ok 4 minuty, aż zaczną być elastyczne (ale nie miękkie). W chwili wyłowienia makaronu na pierwszą warstwę lasagne, wkładaj kolejne porcje makaronu do garnka, aby zdążył trochę zmięknąć. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do ok. 180 stopni. Na naczynie żaroodporne wyłóż gotowy makaron tak, aby zakrywał całe dno (u mnie 4 plastry makarony na dno). Na makaron nałóż ser żółty. Następnie wylej ok 1- 1,5 chochli sosu pomidorowego na makaron i rozprowadź go dokładnie tak, aby sos przykrył makaron. Następnie na sos wyłóż ser żółty ser topiony w plastrach. Teraz przykryj ser topiony makaronem, następnie serem żółtym, sosem, serem topionym... Musisz utworzyć kilka warstw stworzonych z makaronu, sera, sosu - aż do wyczerpania sosu pomidorowego. Zazwyczaj wychodzi ok 7 warstw, ale nie jest to regułą. Ostatnia warstwa składa się z sosu pomidorowego i nałożonego na wierzch sera żółtego.
Na koniec przykryj naczynie żaroodporne (specjalną pokrywką lub sreberkiem - matowa strona "do góry"). Wstaw do piekarnika na ok 30 minut, termoobieg. Po 30 minutach zdejmij przykrywkę lub folię i wstaw lasagne do piekarnika jeszcze na ok 5 - 10 minut, aby zarumienić ser. Możesz ustawić opcję "grzanie góra - dół". Zapiekanka będzie mocno gorąca i przed podaniem daj jej chwilę na ostygnięcie i stężenie, aby łatwiej ją nakładać na talerze.