Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne wegetariańska

Lasagne wegetariańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3661

Dodano:

Odsłon: 9891

Dziś uczyta dla zmysłów - potrawa, która smakuje praktycznie każdemu. Polecam wszystkim do zrobienia w weekend.

Składniki

  • 9 płatów lasagne,
  • 20dag pieczarek,
  • 20dag brokułów,
  • 1 marchewka,
  • cebula,
  • duża puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10dag startego parmezanu,
  • 2 szkl. beszamelu ,
  • oliwa, zioła i przyprawy.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3 min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, następnie pieczarki, marchew, brokuły i chwilę smażyć.
    Sos pomidorowy robię oddzielnie, część sosu odlewam , resztę dodaję do warzyw i i duszę ok 10min.
    Beszamel robię z 2 łyżek masła, 2łyżek mąki, ok 0,5 litra mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, polać beszamelem, wyłożyć płatami, przykryć farszem , znowu polać beszamelem i posypać serem, przykryć płatami i jeszcze raz powtórzyć wszystkie te czynności. Na wierzchu ułożyć płaty i pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi pomidorami i posypać parmezanem. Zapiekać 45 min w temp. 190 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń