Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjną lasagne można z powodzeniem przygotować w wersji wegetariańskiej.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5044
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2269
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5044
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2269
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
W garnku lub głębokiej patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, kiedy zrobią się złote dodać pomidory z puszki. Dusić przez 15 minut, następnie dodać wino i dusić kolejne 10 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz , świeże zioła oraz odrobinę cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny.
W drugim garnku roztopić masło na małym ogniu. Stopniowo dodawać mąkę mieszając, następnie dolewać mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać gałkę, sól i pieprz. Odstawić z ognia.
Na patelni usmażyć szpinak z czosnkiem, dodać gałkę muszkatołową i sok z cytryny, dla wyciągnięcia smaku. Polecam świeży szpinak.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, położyć pierwszą warstwę makaronu lasagne, następnie sos pomidorowy, szpinak, sos beszamel, mozzarellę i tak jeszcze jeden raz. Wierzch posypać startym parmezanem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawać z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. SMACZNEGO!