Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 3115
Dodano: 10.07.2018
Odsłon: 1383
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
W garnku lub głębokiej patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, kiedy zrobią się złote dodać pomidory z puszki.
Dusić przez 15 minut, następnie dodać wino i dusić kolejne 10 minut.
Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz , świeże zioła oraz odrobinę cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny.
W drugim garnku roztopić masło na małym ogniu. Stopniowo dodawać mąkę mieszając, następnie dolewać mleko cały czas mieszając.
Kiedy sos zgęstnieje dodać gałkę, sól i pieprz.
Odstawić z ognia.
Na patelni usmażyć szpinak z czosnkiem, dodać gałkę muszkatołową i sok z cytryny, dla wyciągnięcia smaku.
Polecam świeży szpinak.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, położyć pierwszą warstwę makaronu lasagne, następnie sos pomidorowy, szpinak, sos beszamel, mozzarellę i tak jeszcze jeden raz. Wierzch posypać startym parmezanem.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawać z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

basiliana 10 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne połączenie składników.0 Kto głosował? | Odpowiedz