Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjną lasagne można z powodzeniem przygotować w wersji wegetariańskiej.
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 208
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 577
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 208
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 577
Składniki
W garnku lub głębokiej patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, kiedy zrobią się złote dodać pomidory z puszki. Dusić przez 15 minut, następnie dodać wino i dusić kolejne 10 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz , świeże zioła oraz odrobinę cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny.
W drugim garnku roztopić masło na małym ogniu. Stopniowo dodawać mąkę mieszając, następnie dolewać mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać gałkę, sól i pieprz. Odstawić z ognia.
Na patelni usmażyć szpinak z czosnkiem, dodać gałkę muszkatołową i sok z cytryny, dla wyciągnięcia smaku. Polecam świeży szpinak.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, położyć pierwszą warstwę makaronu lasagne, następnie sos pomidorowy, szpinak, sos beszamel, mozzarellę i tak jeszcze jeden raz. Wierzch posypać startym parmezanem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawać z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. SMACZNEGO!