Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjną lasagne można z powodzeniem przygotować w wersji wegetariańskiej.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 309
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 48
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 88
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 149
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17090
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 369
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 309
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 48
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 88
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 149
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17090
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 369
Składniki
W garnku lub głębokiej patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, kiedy zrobią się złote dodać pomidory z puszki. Dusić przez 15 minut, następnie dodać wino i dusić kolejne 10 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz , świeże zioła oraz odrobinę cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny.
W drugim garnku roztopić masło na małym ogniu. Stopniowo dodawać mąkę mieszając, następnie dolewać mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać gałkę, sól i pieprz. Odstawić z ognia.
Na patelni usmażyć szpinak z czosnkiem, dodać gałkę muszkatołową i sok z cytryny, dla wyciągnięcia smaku. Polecam świeży szpinak.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, położyć pierwszą warstwę makaronu lasagne, następnie sos pomidorowy, szpinak, sos beszamel, mozzarellę i tak jeszcze jeden raz. Wierzch posypać startym parmezanem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawać z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. SMACZNEGO!