Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne z batatów to ciekawa alternatywa dla klasycznego, włoskiego dania. Użycie słodkich ziemniaków zamiast makaronu nadaje wyjątkowego, ciekawego aromatu.
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 523
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 129
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 523
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 129
Składniki
Bataty obierz i pokrój w plasterki o grubości 2-3 mm. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Listki oregano poszatkuj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż ją do miękkości, a następnie dołóż czosnek i kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę.
Przesuń cebulę z czosnkiem na brzeg patelni, a w wolnym miejscu podsmaż wołowinę, rozdrabniając ją szpatułką. Smaż do zbrązowienia mięsa, a następnie połącz z cebulą i czosnkiem. Dopraw połową soli i pieprzu.
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż wszystko, aż masa lekko ściemnieje. Dołóż oregano i bazylię, a następnie wlej wino oraz sos Worcestershire. Dobrze zeskrob dno patelni i smaż całość przez 1-2 minuty.
Dodaj pomidory z puszki i cukier. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj całość przez 15-20 minut, aż mieszanka zgęstnieje.
Przygotuj sos. Skórkę cytrynową dodaj do miski razem z jajkami. Lekko ubij całość widelcem.
Dołóż ricottę, połowę parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek i drugą połowę soli oraz pieprzu. Wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką oliwy z oliwek. Ułóż na dnie największe plastry batatów, by lekko nachodziły na siebie.
Nałóż połowę sosu, a potem połowę sosu mięsnego. Posyp 1/3 tartej mozzarelli.
Porozkładaj drugą warstwę ziemniaków i posmaruj je drugą połową mieszanki serowej, a następnie pozostałym sosem mięsnym. Posyp całość kolejną 1/3 mozzarelli.
Całość przykryj trzecią warstwą batatów i posyp ją pozostałymi mozzarellą i parmezanem. Jeśli pozostały ci jakieś resztki sosów, połóż je kleksami równomiernie na górze.
Wstaw lasagne z batatów do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 45 minut.
Następnie odkryj zapiekankę, w razie potrzeby zbierz nadmiar płynu i tłuszczu z wierzchu za pomocą ręczników papierowych i piecz przez kolejne 15 minut, by ser się zarumienił.
Lasagne wyjmij i odstaw na 15 minut przed krojeniem. Podawaj na ciepło.