Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 858
Dodano: 20.02.2018
Odsłon: 153
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Makaron podgotować ok. 3-5 min.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać mieloną paprykę, po chwili dodać mięso, czosnek, sól, pieprz i usmażyć. Gdy mięso będzie już usmażone dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, fasolę czerwoną, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, chwilkę podgotować.
Przygotować sos beszamelowy:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę, mieszając aż powstanie gładka masa, następnie cały czas mieszając dodać mleko, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: makaron, następnie posmarować sosem beszamelowym, na to sos boloński z fasolą, makaron, sos beszamelowy, sos boloński i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę wyłożyć plastrami sera lub posypać startym serem.
Piec w temperaturze 180st. ok 40 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)