Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z czerwoną fasolką

Lasagne z czerwoną fasolką

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 125

Lasagne z dodatkiem czerwonej fasoli

Składniki

  • pół opakowania makaronu lasagne
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 papryki czerwone
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • papryka mielona
  • starty lub kilka plastrów sera
  • sól, pieprz, suszona bazylia, oregano
  • olej do smażenia
  • sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok 2szkl. mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lasagne z czerwoną fasolką

Przygotowanie

  1. Makaron podgotować ok. 3-5 min.
    Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać mieloną paprykę, po chwili dodać mięso, czosnek, sól, pieprz i usmażyć. Gdy mięso będzie już usmażone dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, fasolę czerwoną, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, chwilkę podgotować.
    Przygotować sos beszamelowy:
    W garnku roztopić masło, dodać mąkę, mieszając aż powstanie gładka masa, następnie cały czas mieszając dodać mleko, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: makaron, następnie posmarować sosem beszamelowym, na to sos boloński z fasolą, makaron, sos beszamelowy, sos boloński i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę wyłożyć plastrami sera lub posypać startym serem.
    Piec w temperaturze 180st. ok 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń