Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przepis na lasagne z mięsem mielonym jest prosty w przyrządzeniu. Dodaję dość dużo sosu pomidorowego i beszamelowego, co w połączeniu z dużą ilością żółtego sera sprawia, że lasagne jest mocno soczysta – po prostu rozpływa się w ustach.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5539
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1024
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12032
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5132
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1457
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5539
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1024
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12032
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5132
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1457
Składniki
Sos pomidorowy z mięsem mielonym i pieczarkami Na oleju podsmażamy mięso mielone, następnie dorzucamy pokrojone na małe kawałki pieczarki i posiekany czosnek. Smażymy do momentu lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki (w sezonie oczywiście świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) i dusimy chwilę, aż lekko odparują. Dodajemy zioła prowansalskie i kurkumę i do smaku sól, pieprz, ostrą paprykę.
Sos beszamelowy Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dobrze łączymy ze sobą i podgrzewamy aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje.
Lasagne Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy i sosu beszamelowego. Układamy surowe płaty lasagne, następnie warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym i pieczarkami, trochę sosu beszamelowego. Całość posypujemy częścią startego żółtego sera (na grubych oczkach). Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników, pamiętając że ostatnia warstwa lasagne jest tylko polana sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Na samą górę rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min.