Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sycąca domowa lasagne wzbogacona o pieczarki.
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 3850
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2921
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 389
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 3850
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2921
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 389
Składniki
FARSZ MIĘSNY: Warto do tego wybrać większy garnek, aby wszystko łatwo się mieszało. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość co jakiś czas mieszając do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Całość cały czas gotujemy do odparowania większości zbędnych soków. Na koniec doprawiamy farsz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
SOS BESZAMEL: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Cienkim strumieniem wlewamy szklankę mleka cały czas mieszając i gotujemy do zgęstnienia. Następnie wlewamy pozostałe mleko, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
W formie o wymiarach 25cm x 25cm układamy kolejno warstwy lasagne: 1. cienka warstwa sosu 2. układamy płaty surowego makaronu 3. 1/3 farszu mięsnego 4. cienka warstwa sera żółtego 5. sos beszamel 6. płaty makaronu 7. 1/3 farszu mięsnego 8. starty ser żółty 9. sos beszamel 10. płaty makaronu 11. 1/3 farszu mięsnego 12. starty ser żółty 13. pozostały sos beszamel 14. grubsza warstwa sera 15. opcjonalnie wzdłuż boków formy można wlać kilka łyżek wody, aby mieć pewność, że makaron będzie miękki :)
Lasagne pieczemy w 220 stopniach przez około 40-45 minut. W połowie czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową.