Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odmienna wersja lasagne, tym razem nie z mięsem mielonym, a kurczakiem i pieczarkami. Polecam :)
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 32
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 32
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju, posolić lub posypać wegetą. Wyłożyć na talerz a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojonego w kostkę fileta, doprawić solą lub wegetą
Koncentrat pomidorowy wymieszać w garnku z mąką, delikatnie podgrzać, wlewać stopniowo bulion i mleko i energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej bulionu
Kapustę włoską wykroić z głębia, sparzyć w osolonej wodzie, tak by nie była twarda.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (ja używam takiego o wym 25x17 i potrzebuję ok. 9-10 płatów makaronu), na dno wylać trochę sosu, ułożyć warstwę makaronu, zalać go dokładnie sosem. Wyłożyć połowę pieczarek, kurczaka i kapusty, kolejną warstwę makaronu, sosu i pozostałe składniki (odrobinę kurczaka i pieczarek mozna odłożyć i wyłożyć na ostatniej warstwie makaronu razem z z serem). Zakończyć warstwą makaronu polanego sosem. Posypać startym serem. Piec ok. 50min.