Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, szynkę z indyka, które otulone są sosem pomidorowym z dodatkiem szczypiorku oraz szpinaku. Oczywiście nie mogło zabraknąć wieńczącego smak sera mozzarella. Zamiast beszamelu użyliśmy masy jajeczno-śmietanowej wymieszanej z serem bursztyn. Brzmi zachęcająco? ;)
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 506
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75998
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 102
Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są b...
Odsłon: 40
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 506
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 75998
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 102
Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są b...
Odsłon: 40
Składniki
Proponuję zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników. Obrać i posiekać czosnek.
Umyć i posiekać cebulki wraz ze szczypiorkiem.
Szynkę pokroić w kostkę.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kolejno cebulę, czosnek, szynkę, mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem oraz cynamonem. My przyprawiamy na oko i do smaku. Gdy mięso się zarumieni dodać sos pomidorowy oraz szpinak. Dusić do miękkości i połączenia smaków.
W tym czasie zagotować wodę na makaron, który partiami należy lekko obgotować.
W misce rozbełtać jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać starty wcześniej ser bursztyn. Wymieszać.
Zetrzeć ser mozzarella na grubych oczkach.
Na wysmarowanej masłem blasze układać makaron. Następnie polać farszem z patelni. Na farsz nałożyć masę śmietanowo-jajeczną i posypać startą mozzarellą. Nam wyszły trzy warstwy.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 35 minut na góra-dół.
Smacznego! :)