Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasania z warzywami i grzybami

Przepis dnia 2018-09-05
Lasania z warzywami i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16757

Dodano:

Odsłon: 1798

Lasania , ale bez mięsa.

Składniki

  • 150 g obgotowanych mrożonych podgrzybków
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek śmietany
  • sól
  • świeżo utarta gałka muszkatołowa
  • 2 cebule
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera naciowego
  • 200 g porów
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 200 ml bulionu jarzynowego
  • 100 g startego parmezanu
  • pieprz
  • 8 płatów lasanii
  • masło do formy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmroziłem obgotowane mrożone podgrzybki ( jeszcze lepiej wykorzystać świeże smardze lub prawdziwki ). Osączyłem na sicie. Cebule drobno posiekałem w kostkę i na małym ogniu zeszkliłem na 2 łyżkach masła.

    Na patelni rozgrzałem na małym ogniu 2 łyżki masła, zasmażyłem mąkę. Rozprowadziłem mlekiem, mieszając trzepaczką zagotowałem. Dalej gotowałem sos na słabym ogniu, aż zgęstniał. Żółtka lekko rozmąciłem ze śmietaną, wymieszałem z 4 łyżkami lekko ostudzonego sosu, następnie wlałem do pozostałego sosu, podgrzałem, ale już nie gotowałem. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałem grzyby, gotowałem na średnim ogniu 10 minut.

    Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem na pół wzdłuż i umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion, umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę.

    W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojone marchew, seler i paprykę, wlałem bulion warzywny. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory i uduszone z cebulą grzyby. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu.

    Płaty lasagne obgotowałem w dużej ilości osolonej wody, odcedziłem, zahartowałem zimną wodą. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 250 stopni C.

    Prostokątną formę wysmarowałem w środku masłem. Na dnie rozłożyłem jedną warstwę lasagne. Posmarowałem ją sosem, przykryłem kolejną warstwą ciasta i sosu. Ostatnią warstwę ciasta, polałem sosem, posypałem pozostałym parmezanem. Wstawiłem na 20 miunt do gorącego piekarnika. Na powierzchni lasagne mogą pojawić jasnobrązowe plamy, ale nie wolno dopuścić do powstania twardej skorupki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń