Dania główne Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Rozmroziłem obgotowane mrożone podgrzybki ( jeszcze lepiej wykorzystać świeże smardze lub prawdziwki ). Osączyłem na sicie. Cebule drobno posiekałem w kostkę i na małym ogniu zeszkliłem na 2 łyżkach masła.
Na patelni rozgrzałem na małym ogniu 2 łyżki masła, zasmażyłem mąkę. Rozprowadziłem mlekiem, mieszając trzepaczką zagotowałem. Dalej gotowałem sos na słabym ogniu, aż zgęstniał. Żółtka lekko rozmąciłem ze śmietaną, wymieszałem z 4 łyżkami lekko ostudzonego sosu, następnie wlałem do pozostałego sosu, podgrzałem, ale już nie gotowałem. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałem grzyby, gotowałem na średnim ogniu 10 minut.
Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem na pół wzdłuż i umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion, umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę.
W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojone marchew, seler i paprykę, wlałem bulion warzywny. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory i uduszone z cebulą grzyby. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu.
Płaty lasagne obgotowałem w dużej ilości osolonej wody, odcedziłem, zahartowałem zimną wodą. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 250 stopni C.
Prostokątną formę wysmarowałem w środku masłem. Na dnie rozłożyłem jedną warstwę lasagne. Posmarowałem ją sosem, przykryłem kolejną warstwą ciasta i sosu. Ostatnią warstwę ciasta, polałem sosem, posypałem pozostałym parmezanem. Wstawiłem na 20 miunt do gorącego piekarnika. Na powierzchni lasagne mogą pojawić jasnobrązowe plamy, ale nie wolno dopuścić do powstania twardej skorupki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

konhambos 04 września 2018Zgłoś do usunięcia
bez miesa najlepsza :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 04 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszna Lazania a ja tak dawno robiłam.:) Odpowiedzi: 10 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 03 września 2018Zgłoś do usunięcia
Cudnie wygląda :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

PysiaGotuje 03 września 2018Zgłoś do usunięcia
Musi być pyszna :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz