Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity pomysł na danie, które można zaserwować na obiad lub kolację na ciepło.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417025
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417025
Składniki
Mięso podsmażyć na oliwie aż przestanie być różowe, dodać pomidory, passatę, zmiażdżony czosnek, cukier, sól i pieprz, bazylię, dusić aż sos zgęstnieje około 20 minut.
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Ricottę wymieszać z jajkami i startym parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
Płaty makaronu namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 minut.
Na dno żaroodpornego naczynia wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, wylać połowę sosu, posypać mozzarellą, ułożyć kolejną warstwę makaronu, posmarować ricottą wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Czynność powtórzyć. Na wierzchu posmarować ricottą i posypać mozzarellą.
Całość zapiekać pod przykryciem w 180 stopniach przez 50 minut, ściągnąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut aby ser na wierzchu się rozpuścił.
Podawać na ciepło.