Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania prawie klasyczna - z sosem mięsno - pomidorowym, serem i beszamelem. Ja do swojej wersji dodaję do sosu jeszcze dodatkową porcję warzyw - cukinię i marchewkę.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, lazanię pokroić w drobną kostkę ( albo zetrzeć na grubej tarce). Na patelni rozgrzać olej - dodać cebulę chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut, dodać cukinię i smażyć kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas. Warzywa przełożyć do miski.
Na patelnię dodać mięso, i smażyć rozdrabniając łyżką przez ok 10 minut, aż się wytrąci woda i trochę odparuje, do mięsa dodać warzywa, passatę i pokrojone pomidory, oregano, sól i pieprz, smażyć ok 5 minut.
Przygotować beszamel: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i rozmieszać ( najlepiej za pomocą trzepaczki) dodać rosołek i mleko, dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek mąki, gotować aż zgęstnieje, na koniec dodać gałkę, sól i pieprz do smaku. Ser zetrzeć.
Przygotować formę prostokątną do zapiekania, na dno wyłożyć trochę beszamelu i rozprowadzić, wyłożyć płaty lazanii, na lazanię wyłożyć 1/3 sosu mięsno-warzywnego, równo rozprowadzić, posypać trochę serem, ułożyć płaty, na płaty kilka łyżek beszamelu i rozprowadzić tak żeby pokryć cienką warstwą płaty,czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, tak, żeby były 3 warstwy sosu i na wierzchu płaty lazanii, wierzch polać beszamelem. Zakryć całość folią aluminiową, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać serem, zapiec wierzch.