Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka dni temu na obiad ugotowałam łazanki z cukinią, danie trochę podobne do łazanek z kapustą. I okazały się tak smaczne, że od razu notuję przepis dla siebie i dla przyszłych pokoleń, dopóki pamiętam proporcje. Kapusty nie mamy w ogrodzie, za to cukinii jest każdego dnia prawdziwe zatrzęsienie, więc łazanki z cukinią wypadają nam bardzo tanio. Trzeba było tylko dokupić pieczarki i już mogłam przystąpić do realizacji pomysłu, który siedział w mojej głowie. Przygotowanie obiadu trwa zaledwie tyle, ile czasu potrzeba do ugotowania łazanek, jest to więc bardzo szybkie danie.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 500
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 500
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Składniki
W garnku nastaw wodę do gotowania makaronu (około 2-3 litrów). W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oliwie, na bardzo dużej i głębokiej patelni.
Gdy cebula się podsmaża, oczyść pieczarki i pokrój w plasterki, a następnie dorzuć do miękkiej cebuli. Smaż pieczarki, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje z nich woda.
W tym czasie zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Gdy pieczarki będą lekko przyrumienione, dodaj na patelnię całą cukinię. Posyp połową łyżeczki pieprzu i łyżeczką soli.
Gotuj na bardzo dużym ogniu, żeby cukinia szybko puściła sok i zaczęła się dusić.
W garnku już powinna wrzeć woda, więc dodaj do niej sól i wrzuć łazanki. Gotuj według przepisu podanego na opakowaniu, zazwyczaj około 10 minut.
Przez czas, w którym gotują się kluski, cukinia na patelni ładnie się poddusi, trochę zmięknie i odparuje większość wody. Dlatego pod koniec gotowania makaronu trzeba zaczerpnąć z garnka około szklanki wody (tej, w której gotuje się makaron) i dodać na patelnię z cukinią.
I zaraz potem dodać odcedzone łazanki oraz wymieszać. Dzięki dodaniu wody od makaronu całe danie nie będzie suche, ale nie będzie też płynne, bo kluski wrzucone na patelnię wchłoną część wilgoci wraz ze smakiem warzyw. Na koniec dopraw łazanki ulubioną przyprawą (mnie pasowała tutaj mieszanka grillowa) oraz ewentualnie jeszcze pieprzem i solą. Danie powinno być dość „pieprzne”.
Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło od razu po przyrządzeniu, ale nazajutrz można ją odgrzać pod pokrywką na patelni, podlewając lekko wodą.
To jest pyszne, więc spróbuj koniecznie. Smacznego!