Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21655

Dodano:

Odsłon: 7123

Pyszne i proste danie. Idealnie pasuje do menu świątecznego i ja już planuję je zrobić na Boże Narodzenie. Może i Was zainspiruje …

Składniki

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 15 pieczarek
  • 200g łazanek
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła
  • 2 małe lub 1 duża cebula
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łazanki z kapustą

Przygotowanie

  1. Jeżeli uznacie, że kapusta jest zbyt kwaśna, można ja przepłukać pod bieżącą wodą na sicie. Następnie kapustę kroimy dosyć drobno i przekładamy do garnka. Podlewam ją wodą – 1,5 – 2 kubki. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie i gotuję na małym ogniu do miękkości.

  2. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam drobno posiekaną cebulę i podsmażam chwilkę, tak aby się zeszkliła. Następnie dodaje pokrojone w półplasterki pieczarki. Duszę na małym ogniu do miękkości.

  3. Łazanki wrzucam do gotującej się osolonej wody, zamieszam i od momentu gdy woda znów zacznie wrzeć liczę około 8 minut. Potem łazanki odcedzam.

  4. Do duszonych pieczarek z cebulką dodaję odcedzoną miękką kapustę. Wyjmuję listek i ziela angielskie. Mieszam i doprawiam – kminkiem, solą i pieprzem. Mieszam i podsmażam 2-3 minuty.

  5. Na samym końcu dodaję ugotowane łazanki. Mieszam.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń