Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba najbardziej popularne w wielu domach są łazanki z kapustą kiszoną, ale ja ich nie lubię. Próbowałam, jednak ten smak mnie nie zachwycił. Przepis na łazanki z kiszoną kapustą znajdziesz bez trudu. My tymczasem wybieramy królewski dodatek zwyczajnej białej kapusty. Ona jest tu idealna! Poszatkowana, uduszona i odpowiednio pikantnie przyprawiona.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36059
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 181
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 319
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 389
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36059
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 181
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 319
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 389
Składniki
W odpowiednio dużym garnku podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę tofu wędzone (lub ewentualnie wędlinę sojową – albo po prostu wędzonkę). Podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Do garnka dodaj poszatkowaną kapustę. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie wystarczająco. W razie potrzeby dodawaj nieco wody podczas duszenia. W osobnym garnku ugotuj łazanki, odcedź na sicie.
Ugotowany makaron dodaj do podduszonej kapusty. Potrawę przypraw obficie pieprzem, pieprzem ziołowym i solą. Ma być pikantna! Gotuj jeszcze przez chwilę, w razie potrzeby znów podlewając odrobiną wody. Wyłącz palnik, pozostaw potrawę w spokoju na kilka minut – niech smaki się zharmonizują.
Gotowe łazanki z kapustą podawaj na gorąco. Są bardzo aromatyczne, pachnące i smaczne. To duża porcja, którą z łatwością nakarmisz 6-8 osób. Idealnie nadaje się też na dowolną imprezę. W razie niezbędnej potrzeby możesz nadmiar zamrozić, ale lepiej zostaw łazanki po prostu w garnku do następnego dnia. W lodówce, w spiżarni – w chłodnym miejscu. Potem podgrzej, podlewając nieco wodą, koniecznie pod pokrywką.
Następnego dnia łazanki z kapustą również są bardzo smaczne, może nawet smaczniejsze?