Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3396

Dodano:

Odsłon: 3269

Chyba najbardziej popularne w wielu domach są łazanki z kapustą kiszoną, ale ja ich nie lubię. Próbowałam, jednak ten smak mnie nie zachwycił. Przepis na łazanki z kiszoną kapustą znajdziesz bez trudu. My tymczasem wybieramy królewski dodatek zwyczajnej białej kapusty. Ona jest tu idealna! Poszatkowana, uduszona i odpowiednio pikantnie przyprawiona.

Składniki

  • 1 niezbyt duża główka białej kapusty, umyta i poszatkowana (moja miała jakieś 1400 g)
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia, najlepiej kokosowy rafinowany – wystarczą 2 -3 łyżki
  • 1 opakowanie wędzonego tofu (180-200 g)
  • 500 g makaronu łazanki, czyli standardowa paczka
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • mielony czarny pieprz i sól do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W odpowiednio dużym garnku podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę tofu wędzone (lub ewentualnie wędlinę sojową – albo po prostu wędzonkę). Podsmażaj jeszcze przez chwilę.

  2. Do garnka dodaj poszatkowaną kapustę. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie wystarczająco. W razie potrzeby dodawaj nieco wody podczas duszenia.

    W osobnym garnku ugotuj łazanki, odcedź na sicie.

  3. Ugotowany makaron dodaj do podduszonej kapusty. Potrawę przypraw obficie pieprzem, pieprzem ziołowym i solą. Ma być pikantna! Gotuj jeszcze przez chwilę, w razie potrzeby znów podlewając odrobiną wody. Wyłącz palnik, pozostaw potrawę w spokoju na kilka minut – niech smaki się zharmonizują.

  4. Gotowe łazanki z kapustą podawaj na gorąco. Są bardzo aromatyczne, pachnące i smaczne. To duża porcja, którą z łatwością nakarmisz 6-8 osób. Idealnie nadaje się też na dowolną imprezę. W razie niezbędnej potrzeby możesz nadmiar zamrozić, ale lepiej zostaw łazanki po prostu w garnku do następnego dnia. W lodówce, w spiżarni – w chłodnym miejscu. Potem podgrzej, podlewając nieco wodą, koniecznie pod pokrywką.

  5. Następnego dnia łazanki z kapustą również są bardzo smaczne, może nawet smaczniejsze?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 24 marca Lubię jedne i drugie, ale faktycznie u nas jadało się łazanki z białą kapustą, a szare kluski z kiszoną :) Super:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń