Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny poniedziałek. Myślę, że jest to tak uniwersalne danie, że wszystkim smakuje i jest dobre na każdą okazję. Własnoręcznie robiony makaron zawsze będzie pyszny. :)
stolnica, wałek
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 411
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7633
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 411
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7633
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, dodać wodę. Wyrobić na twarde ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować, posypać mąką, zostawić aby lekko obeschły. Placki rozwałkowanego ciasta zwinąć w rulony, pokroić w paski, a następnie w kwadraciki o boku ok 1 cm. Łazanki rozsypać na stolnicy, żeby obeschły.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie wrzucić łazanki do wrzątku i gotować 5 minut.
Kapustę obrać z wierzchnich liści i grubo poszatkować.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać kapustę i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić.
Makaron wymieszać z gorącą kapustą. Smacznego! :)