Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny poniedziałek. Myślę, że jest to tak uniwersalne danie, że wszystkim smakuje i jest dobre na każdą okazję. Własnoręcznie robiony makaron zawsze będzie pyszny. :)
        stolnica, wałek
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35615
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1180
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1749
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5951
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35615
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1180
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1749
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5951
        
        
                Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, dodać wodę. Wyrobić na twarde ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować, posypać mąką, zostawić aby lekko obeschły. Placki rozwałkowanego ciasta zwinąć w rulony, pokroić w paski, a następnie w kwadraciki o boku ok 1 cm. Łazanki rozsypać na stolnicy, żeby obeschły.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie wrzucić łazanki do wrzątku i gotować 5 minut.
Kapustę obrać z wierzchnich liści i grubo poszatkować.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać kapustę i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić.
Makaron wymieszać z gorącą kapustą. Smacznego! :)