Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-11-2022
Jak już raz zrobiłam łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą tak przepadłam i teraz robię dość regularnie, bo bardzo lubimy całą rodzinką to właśnie danie. Myślę, że Wam również przypadnie do gustu i smaku moja dzisiejsza propozycja.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7144
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7144
Składniki
Kiszoną kapustę pokrój drobniej, jeśli jest zbyt kwaśna możesz ją opłukać. Wrzucić do garnka, marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki do kapusty. Całość zalej wodą, wrzuć listki i ziele i gotuj do miękkości ok. 40 min do 1 godz. w razie potrzeby dolej wrzącej wody. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kosteczkę, następnie wrzuć na dużą patelnie lub do brytfanny i zrumień na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzuć obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki i smaż do momentu odparowania wody z pieczarek. Wrzuć pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę, następnie wrzuć obgotowaną i odcedzoną kapustę kiszoną. Całość dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 30 min. co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem prawdziwym mielonym do smaku. Makaron łazanki ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Podawaj razem z kapustą na talerzu. U mnie przeważnie wygląda to tak, że nakładam łazanki na talerz, na wierzch daje kiszoną kapustę z pieczarkami i kiełbasą. Każdy domownik już sam sobie miesza zawartość talerza i smacznego!!!