Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki zapiekane z szynką i śmietaną wg przepisu z 1913 roku

Łazanki zapiekane z szynką i śmietaną wg przepisu z 1913 roku

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 3241

Dzisiaj po łazanki sięgamy tylko raz w roku, przyrządzając je z kapustą i grzybami jako potrawę wigilijną. W dawnej kuchni polskiej łazanki były bardzo popularnym makaronem, o czym świadczy spora liczba przepisów na dania z ich udziałem. W samej tylko „Uniwersalnej książce kucharskiej” Marii Ochorowicz-Monatowej, z której pochodzi ten przepis, jest ich pięć – i w żadnym nie występują z duetem kapuściano-grzybowym! Łazanki z szynką to tak naprawdę bardzo prosta, trzyskładnikowa zapiekanka, która okazała się pysznym i sycącym daniem.

Składniki

  • 200 g makaronu łazanki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g szynki
  • łyżka masła
  • bułka tarta do wysmarowania formy
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łazanki ugotować al dente (lub zrobić własnoręcznie). Wymieszać z łyżką stopionego masła.

    Szynkę pokroić w kostkę, dodać do śmietany, posolić, popieprzyć. Wymieszać z łazankami.

    Przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i posypanego bułką tartą i piec w 180 stopniach 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 listopada 2018 Zapowiada się pysznie, trzeba będzie wypróbować przy okazji :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń