Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lecą bociany to ciasto dla wszystkich miłośników rozpływających się w ustach serników. Dodatek wiśni sprawia, że całość jest wyrazista i lekko kwaskowata. Świetnie kontrastuje się ze słodyczą sera.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 475
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 580
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 854
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 256
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 475
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 580
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 854
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 256
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w niewielkie kawałki. Kontynuuj rozdrabnianie nożem lub blenderem, delikatnie pulsując. Odłóż ok. 1/5 masy do lodówki. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem. Większą częścią ciasta wylep dno i brzegi, dobrze dociskając dłonią lub szklanką.
Przygotuj warstwę serową. Do miski wbij jajka i wymieszaj je z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Dodaj ser twarogowy i mieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli używasz wiśni mrożonych, dobrze odciśnij je z nadmiaru soku. Jeśli używasz wiśni świeżych, wydryluj je i krótko zagotuj – nie powinny się rozpadać, ale muszą puścić sok. Dodaj do masy twarogowej ok. 2/3 tak przygotowanych owoców i wymieszaj. Garnek z sokiem i pozostałymi owocami włóż do lodówki.
Masę wylej na przygotowany wcześniej spód. Odłożone wcześniej do lodówki ciasto wyjmij i pokrusz między palcami na wierzchu ciasta, tworząc kruszonkę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto Lecą Bociany piecz przez ok. 50 minut. Następnie wyłącz grzanie i uchyl drzwiczki piekarnika na 10 minut. Ciasto wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wstaw je do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto udekoruj pozostałymi wiśniami. Możesz zagęścić sok łyżką skrobi ziemniaczanej, tworząc frużelinę.