Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam wersję bezmięsną. Możemy je podać jako dodatek do mięsa lub zjeść samo np. z chlebem. Jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. To fajny pomysł również na ciepłe danie np. imprezę, na sylwestra, święta itp.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec, wrzucam pokrojoną cebulę i podsmażam na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła. Do zeszklonej cebuli dodaję łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie mieszam. Następnie wrzucam oczyszczona i pokrojoną paprykę. Minimalnie zwiększam ogień i duszę przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Dokraję również na trochę soli i pieprzu oraz ostrej papryki, wszystko duszę jeszcze ok. 15 minut. Ilości użytych przypraw, stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw zależy od indywidualnych upodobań. Smacznego! Rada: Jeśli nasze pomidory są mało mięsiste i leczo wyszło mało pomidorowe możemy dodać łyżkę koncentratu.