Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1999

Dodano:

Odsłon: 16054

Leczo z cukinią to bardzo smaczne, pożywne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw oraz kiełbasy, idealne na letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem.

Składniki

  • 400 g cienkiej kiełbasy
  • 2 cukinie
  • 6 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Leczo z cukinią

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę drobno siekamy a kiełbasę kroimy w plastry.
    Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość krótko rumienimy, dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy.
    Umytą i wydrążoną z pestek paprykę kroimy w kostkę a cukinię na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami i chwilę dusimy.
    Na końcu w większą kostkę kroimy obrane ze skórki pomidory i wrzucamy do lecza, wlewamy bulion i wszystko mieszamy, wsypujemy obie papryki oraz zioła prowansalskie i całość gotujemy do momentu aż kiełbasa i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane.
    15 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym.
    Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń