Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego dodawanego do mięs lub samodzielna z dodatkiem kiełbasy. Dużo w nim papryki, cebuli i pomidorów. Nasze leczo będzie bogatsze w warzywa, ponieważ dodamy do niego młodą kapustę, pieczarki i cukinię. Dorzucimy też kaszankę hiszpańską paprykową, która doskonale zagęści nam potrawę. Będzie pyszne jednogarnkowe danie.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22472
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 164
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 491
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22472
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 164
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 491
Składniki
Myjemy warzywa. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, przykrywamy pokrywką i dusimy ją 5-6 minut licząc od zagotowania.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz ( smalec lub olej z łyżką masła). Na roztopiony tłuszcz wrzucamy wędlinę pokrojoną w plasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy całość, aż kaszanka się rozpadnie i zeszkli cebula. W tym czasie kroimy paprykę w dosyć grube paski a pieczarki – małe na połówki, duże na ćwiartki. Dorzucamy pokrojone warzywa na patelnię i smażymy całość około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy do leczo zmiażdżony czosnek, miękką kapustę. Dolewamy szklankę wody. Dajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Kroimy cukinię w półplasterki i dorzucamy do leczo. Przykrywamy patelnię pokrywą. Całość dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, czyli do 10 minut maksymalnie. Przyprawiamy leczo pieprzem, papryką czerwoną w proszku ewentualnie jeszcze solą. Na koniec dajemy posiekane zioła.
Leczo bogate w warzywa gotowe!