Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego dodawanego do mięs lub samodzielna z dodatkiem kiełbasy. Dużo w nim papryki, cebuli i pomidorów. Nasze leczo będzie bogatsze w warzywa, ponieważ dodamy do niego młodą kapustę, pieczarki i cukinię. Dorzucimy też kaszankę hiszpańską paprykową, która doskonale zagęści nam potrawę. Będzie pyszne jednogarnkowe danie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19918
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 541
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243744
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19918
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 541
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243744
Składniki
Myjemy warzywa. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, przykrywamy pokrywką i dusimy ją 5-6 minut licząc od zagotowania.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz ( smalec lub olej z łyżką masła). Na roztopiony tłuszcz wrzucamy wędlinę pokrojoną w plasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy całość, aż kaszanka się rozpadnie i zeszkli cebula. W tym czasie kroimy paprykę w dosyć grube paski a pieczarki – małe na połówki, duże na ćwiartki. Dorzucamy pokrojone warzywa na patelnię i smażymy całość około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy do leczo zmiażdżony czosnek, miękką kapustę. Dolewamy szklankę wody. Dajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Kroimy cukinię w półplasterki i dorzucamy do leczo. Przykrywamy patelnię pokrywą. Całość dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, czyli do 10 minut maksymalnie. Przyprawiamy leczo pieprzem, papryką czerwoną w proszku ewentualnie jeszcze solą. Na koniec dajemy posiekane zioła.
Leczo bogate w warzywa gotowe!