Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa. To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych. Dzisiaj zapraszam na prosty i szybki przepis na to klasyczne danie :)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 785
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22826
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15247
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4944
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45958
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 785
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22826
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15247
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4944
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45958
Składniki
Na dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu) szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na odrobinie oleju, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę drobiową* i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chili. * Użyłam cienkich kiełbasek z piersi kurczaka, które pokroiłam w szerokie plastry.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy wszystko przez 7 minut. Do papryki dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy dalej przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.
Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pastę adżika oraz przyprawy: słodką paprykę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 5 minut.
* Dla smaku, możemy dodać do leczo także łyżeczkę miodu. * Niektórzy dodają do gotowania kieliszek czerwonego wina. Moja Ciocia zawsze zalewała kiełbasę kieliszkiem wiśniówki i dopiero po odparowaniu alkoholu dodawała warzywa. * Do przygotowania dania możemy użyć także świeżych pomidorów, które wcześniej pozbawiamy skórki. Życzę smacznego! :)