Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa. To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych. Dzisiaj zapraszam na prosty i szybki przepis na to klasyczne danie :)
Moja wersja tego popularnego i pysznego dania kuchni węgierskiej:)
Odsłon: 4361
Leczo z białą kiełbasą podane z kaszą gryczaną. Polecam.
Odsłon: 2838
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 494
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 301
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 270
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 189
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 87
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 494
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 301
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 270
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 189
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 87
Składniki
Na dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu) szklimy pokrojoną w kostkę cebulę na odrobinie oleju, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę drobiową* i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chili. * Użyłam cienkich kiełbasek z piersi kurczaka, które pokroiłam w szerokie plastry.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy wszystko przez 7 minut. Do papryki dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy dalej przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.
Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pastę adżika oraz przyprawy: słodką paprykę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 5 minut.
* Dla smaku, możemy dodać do leczo także łyżeczkę miodu. * Niektórzy dodają do gotowania kieliszek czerwonego wina. Moja Ciocia zawsze zalewała kiełbasę kieliszkiem wiśniówki i dopiero po odparowaniu alkoholu dodawała warzywa. * Do przygotowania dania możemy użyć także świeżych pomidorów, które wcześniej pozbawiamy skórki. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Dania główne
Kotlety z kiełbasy
Dania główne
Boeuf bourguignon
Dania główne
Kurczak zapiekany w zielonym sosie.
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Coś dla miłośników śląskich karminadli a polskich kotletów mielonych .
Odsłon: 285
Kotlety z kiełbasy
Danie z PRL - u , smaczne i szybkie. Takie kotlety możemy przygotować z szero...
Odsłon: 172