Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 10100

Dzisiaj wpadam z szybką i zdrową propozycją na obiad. To leczo w odchudzonej wersji czyli leczo z kurczakiem z warzywami oraz mnóstwem ziół. Uwielbiam robić to danie latem. Robi się je niesamowicie szybko, jest zdrowe i sycące. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Zapraszam serdecznie

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 2 cebule
  • ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cukinie
  • 3 filety z kurczaka (ok.515g)
  • 4 łyżki oleju @kujawski
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1½ łyżeczki oregano
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szkl wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leczo z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek zmiażdż i posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój w większą kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Filety z kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i usuń zanieczyszczenia. Pokrój w wąskie paski.

  2. Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, następnie dodaj mięso oraz przyprawy. Smaż aż zmieni kolor na biały. Dodaj czosnek, pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok 15 minut, do miękkości warzyw. Jeśli chcesz, w trakcie możesz dodać ½ szkl. wody. W ten sposób zyskasz więcej sosu.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń