Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam, dzisiaj zapraszam na moją małą modyfikację tradycyjnego leczo. Podstawą dania jest oczywiście papryka, (którą moje dzieci uwielbiają chrupać), cukinia, (którą bardzo lubi mój Mąż ), a także pomidory i bakłażan. Zamiast tradycyjnej kiełbaski mamy pikantnego kurczaczka, a ryż zastąpiłam kaszą orkiszową. Zapraszam :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w kostkę, doprawić papryką ostrą, papryką słodką, pieprzem i solą. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać olejem, całość dokładnie wymieszać. Zostawić na kilka godzin, aby się zamarynowało. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa dokładnie umyć i pokroić w paseczki (niezbyt długie). Zamarynowanego kurczaka podsmażyć na rozgrzanej patelni, następnie dodać paprykę, por, ziele angielskie i liście laurowe, po pewnym czasie dodajemy cukinie i bakłażan, a na sam koniec pomidory. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Gotowe leczo podawać z ugotowaną kaszą orkiszową.
Smacznego !
:)