Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z szynką

Leczo z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 940

Dodano:

Odsłon: 88

Wariacja moja na temat tego wyśmienitego dania. Obowiązkowo z papryką bez skórki (Jak zrobić? Zapraszam do mojej porady „jak zdjąć skórkę z papryki”), cukinią i pomidorami. Jako przyprawę podstawową używam oryginalną węgierską pastę paprykową ostrą. Oczywiście dodaję też domowy przecier pomidorowy. Można podawać z ziemniakami lub z brązowym ryżem.

Składniki

  • Mięso od szynki ok. 1 kg
  • Papryka bez skórki (3-4 szt.)
  • Cukinia (1szt.)
  • Pomidory (3-4 szt.)
  • Przecier pomidorowy domowy lub Koncentrat pomidorowy
  • Ketchup łagodny (do smaku) ok. 2 łyżki
  • Bulion wieprzowy (ewentualnie wołowy lub drobiowy) 500 ml (ja wykorzystałam pozostałą mi z obiadu zupę pomidorową)
  • Pasta paprykowa ostra (oryginalna węgierska w tubie) – do smaku (uwaga naprawdę ostra)
  • Smalec gęsi (1 łyżka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, czubryca czerwona, przyprawa węgierska z papryką, opcjonalnie fix Leczo.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroję w paski szerokości 1x1cm i długości 3cm.
    2. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi i wkładam paski mięsa, smażę po obu stronach.
    3. Przyprawiam i dodaję bulion (zupę pomidorową) ok. 500ml.
    4. Podduszam ok. 20 min.

  2. 5. Paprykę grilluję i obieram ze skórki. Kroję w paski. Wrzucam do mięsa.
    6. Cukinie obieram ze skórki i kroje w paski. Wrzucam do mięsa.

  3. 7. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w kawałki. Wrzucam do mięsa.
    8. Dodaję przecier pomidorowy, pastę paprykową, 2 łyżki ketchupu łagodnego, opcjonalnie fix.

  4. 9. Duszę jeszcze ok.15-20 min. na małym gazie. Smakuję i ewentualnie doprawiam. Danie to powinno mieć wyraźny paprykowy smak i być lekko ostro-słodkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń