Do góry

Dania główne Przepis na:

Lekki łosoś pieczony

Przepis dnia 2021-02-07
Lekki łosoś pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 4534

Dodano:

Odsłon: 4653

Łosoś w lekkiej odsłonie. Dietetycznie i smacznie.

Składniki

  • łosoś świeży - 600-700g
  • miód - 2 łyżeczki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidorki koktailowe
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • cytryna
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lekki łosoś pieczony

Przygotowanie

  1. Miód mieszamy z sosem sojowym, olejem i sokiem z cytryny. Szczypta soli, pieprzu i posiekanego lub suszonego koperku i marynata gotowa. Zalewamy w naczyniu żarodopodrnym nią ułożone kawałki łososia. Skórą do dołu. Musi poleżakować w lodówce około 3 godzin.

  2. Po tym czasie na każdym kawałku łososia układamy plaster cytryny, plasterki pokrojonego czosnku, po dwa pomidorki koktailowe i posypujemy koperkiem.

  3. Łososia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut na środkowej półce. Danie gotowe do podania na przykład z warzywami gotowanymi na parze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń