Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki gryczane to oryginalny dodatek do dań głównych (np. gulaszu). Z powodzeniem można zaserwować je też jako samodzielny posiłek. Są lekkie, ale sycące. Placuszki gryczane smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym. Wypróbuj!
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 1549
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 4050
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 1549
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 4050
Składniki
Połącz składniki na sos i odstaw go na co najmniej pół godziny do lodówki.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Posól i pozostaw na kilkanaście minut, po czym odciśnij z niej nadmiar wody.
Cebulę posiekaj dość drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkami i parmezanem. Następnie dodaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki i śmietanę. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę, aż masa stanie się gęsta. Nie może jednak być nazbyt zwarta. Ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności pozostałych składników.
Uformuj z ciasta okrągłe placuszki. Usmaż je po obu stronach na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika). Po usmażeniu ułóż placki na ręczniku papierowym – wchłonie nadmiar tłuszczu.
Placuszki gryczane podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z sosem czosnkowym i kawałkami wędzonego łososia.