Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj cofniemy się w czasie. Niby prosty, banalny przepis, a jednak coś w sobie ma. Kuchnia łemkowska nie była zbyt wykwintną i ekstrawagancką kuchnią. Łemkowie bazowali głownie na ziemniakach, kaszy i nabiale. Jeden z przepisów z podkarpackich Bieszczad mnie zaciekawił, nie tylko swoją nazwą. Piszę tutaj o Bandurjankach, plackach ziemniaczanych z dodatkiem białego sera. Przepis naprawdę warto przetestować, jest to niecodzienna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu. Na marginesie: Od wczoraj dostałem nakaz robienia tylko takich, chociaż klasyczne wychodzą mi rewelacyjnie. Polecam Arek G (nie, nie Gessler ;P )
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 254
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 140
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 162
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 254
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 140
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 162
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Osączamy z wody na drobnym sicie (wodę wylewamy, skrobię zostawiamy). Ser mielimy, razem z jajkami i mąką dodajemy do ziemniaków, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do przygotowanej masy dodajemy sok z cytryny, odstawiamy na kwadrans. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano.