Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe lekkie jak puch

Leniwe lekkie jak puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48529

Dodano:

Odsłon: 31573

Leniwe można robić różnie. Moje są mocno serowe i puszyste, dzięki ubitej pianie z białek.

Składniki

  • ser biały (niekwaśny) 1 kg
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 30 dkg
  • bułka tarta, masło
  • sól, cukier kryształ lub cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser zmielić, dodać do niego żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z serem i mąką. Z ciasta serowego formować wałki o średnicy ok. 3 cm, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę. Kroić ukośne kluski i natychmiast gotować w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to 2- 3 minuty.
    Leniwe można podawać polane stopionym masłem i posypane zrumienioną bułką tartą, z cukrem lub bez, jak kto lubi. :))

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń