Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1582

Dodano:

Odsłon: 5258

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi leniwe. Jest to klasyczne danie polskiej kuchni, które najlepiej smakuje z bułką tartą podsmażaną na maśle. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 250 gramów twarogu półtłustego
  • 125 gramów mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Rozdrobniony widelcem twaróg mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz solą
    • Następnie żółtko dodajemy do reszty składników a białko ubijamy na sztywno i postępujemy tak samo
    • Na koniec wyrabiamy ręcznie ciasto, formujemy wałki i kroimy na mniejsze kluseczki
    • Pierożki wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wpłynięcia na powierzchnię przez kilka minut
    • Pierogi leniwe najlepiej podawać ze smażoną na maśle bułką tartą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń