Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą. Wszystkim bardzo smakowały.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1393
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4327
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1393
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4327
Składniki
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję bułkę tartą. Po minucie dodaję łyżeczkę cukru. Podgrzewam cały czas mieszając, aż bułka zrobi się rumiana.
Nastawiam garnek z wodą do gotowania leniwych.
Mąkę przesiewam, mieszam ze szczyptą soli.
Ser rozgniatam widelcem na drobne kawałeczki. Wbijam jajko i wsypuję większość mąki z solą (2 łyżki mąki zostawiam do posypania stolnicy).
Bardzo szybko zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Z każdej części formuję rulonik, lekko go zgniatam i kroję na kawałki. Sekretem każdych leniwych jest szybkie zagniatanie ciasta i gotowanie praktycznie zaraz po zagnieceniu.
Leniwe wrzucam na wrzącą wodę, mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Czekam 2-3 minuty, aż wypłyną i przekładam łyżką cedzakową na talerz.
Leniwe posypuję bułką tartą.
Smacznego :)