Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe w 15 minut! Przepis Ani Starmach

Leniwe w 15 minut! Przepis Ani Starmach

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6865

Dodano:

Odsłon: 17229

Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą. Wszystkim bardzo smakowały.

Składniki

  • 250 dag białego, tłustego sera
  • 125 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • sól
  • cukier
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję bułkę tartą. Po minucie dodaję łyżeczkę cukru. Podgrzewam cały czas mieszając, aż bułka zrobi się rumiana.

  2. Nastawiam garnek z wodą do gotowania leniwych.

  3. Mąkę przesiewam, mieszam ze szczyptą soli.

  4. Ser rozgniatam widelcem na drobne kawałeczki. Wbijam jajko i wsypuję większość mąki z solą (2 łyżki mąki zostawiam do posypania stolnicy).

  5. Bardzo szybko zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Z każdej części formuję rulonik, lekko go zgniatam i kroję na kawałki. Sekretem każdych leniwych jest szybkie zagniatanie ciasta i gotowanie praktycznie zaraz po zagnieceniu.

  6. Leniwe wrzucam na wrzącą wodę, mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Czekam 2-3 minuty, aż wypłyną i przekładam łyżką cedzakową na talerz.

  7. Leniwe posypuję bułką tartą.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń