Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą. Wszystkim bardzo smakowały.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47748
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165613
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47748
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165613
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Składniki
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję bułkę tartą. Po minucie dodaję łyżeczkę cukru. Podgrzewam cały czas mieszając, aż bułka zrobi się rumiana.
Nastawiam garnek z wodą do gotowania leniwych.
Mąkę przesiewam, mieszam ze szczyptą soli.
Ser rozgniatam widelcem na drobne kawałeczki. Wbijam jajko i wsypuję większość mąki z solą (2 łyżki mąki zostawiam do posypania stolnicy).
Bardzo szybko zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Z każdej części formuję rulonik, lekko go zgniatam i kroję na kawałki. Sekretem każdych leniwych jest szybkie zagniatanie ciasta i gotowanie praktycznie zaraz po zagnieceniu.
Leniwe wrzucam na wrzącą wodę, mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Czekam 2-3 minuty, aż wypłyną i przekładam łyżką cedzakową na talerz.
Leniwe posypuję bułką tartą.
Smacznego :)