Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4681
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4681
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Składniki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych dodatków. Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka). Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.