Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25038
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6126
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 443
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25038
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6126
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 443
Składniki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych dodatków. Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka). Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.