Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!
Polecam.
Odsłon: 101
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 680
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2160
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1471
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 182
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 610
Polecam.
Odsłon: 101
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 680
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2160
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1471
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 182
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 610
Składniki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych dodatków. Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka). Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.