Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnia wersja frittaty, najlepsza gdy w ogródkach i na straganach nadmiar cukinii. To też lżejsza wersja tego popularnego dania - połowa ziemniaków została zastąpiona przez cukinie
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Należy uważać żęby nie rozgotować, muszą stawiać lekki opór. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, przy okazji innego dania, albo wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu
Ziemniaki pokroić w plasterki. Na patelnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć ziemniaki na rumiano, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cukinię pokroić w połplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulkę, chwilę podsmażyć, dodać czosnek i cukinię. Smażyć ok 10-15 minut aż cukinia się zarumieni i zmięknie. Przełożyć do ziemniaków. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać posiekane zioła, sól, pieprz i wymieszać. Przełożyć do jajek ziemniaki i cukinię, całość zmieszać.
Na patelni rozgrzać resz†e oliwy, przelać masę z warzywami i postawić na niewielkim ogniu, przykryć przykrywką. Smażyć ok 10-15 minut. Żeby zarumienić górę można delikatnie przełożyć całość na przykrywkę i potem zsunąć odwrotną stroną na patelnię albo wstawić do piekarnika pod grill ( gdy macie metalową rączkę przy patelni albo zdejmowaną).