Do góry

Dania główne Przepis na:

Letnia frittata

Letnia frittata

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 3870

Dodano:

Odsłon: 2625

Letnia wersja frittaty, najlepsza gdy w ogródkach i na straganach nadmiar cukinii. To też lżejsza wersja tego popularnego dania - połowa ziemniaków została zastąpiona przez cukinie

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 jajek
  • 300 ml śmietany
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Letnia frittata

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Należy uważać żęby nie rozgotować, muszą stawiać lekki opór. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, przy okazji innego dania, albo wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu

  2. Ziemniaki pokroić w plasterki.
    Na patelnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć ziemniaki na rumiano, przełożyć do miski.
    Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    Cukinię pokroić w połplasterki.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulkę, chwilę podsmażyć, dodać czosnek i cukinię.
    Smażyć ok 10-15 minut aż cukinia się zarumieni i zmięknie. Przełożyć do ziemniaków.
    W misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać posiekane zioła, sól, pieprz i wymieszać.
    Przełożyć do jajek ziemniaki i cukinię, całość zmieszać.

  3. Na patelni rozgrzać resz†e oliwy, przelać masę z warzywami i postawić na niewielkim ogniu, przykryć przykrywką. Smażyć ok 10-15 minut.
    Żeby zarumienić górę można delikatnie przełożyć całość na przykrywkę i potem zsunąć odwrotną stroną na patelnię albo wstawić do piekarnika pod grill ( gdy macie metalową rączkę przy patelni albo zdejmowaną).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń