Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Litewska botwinka"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Mięso umyć, zalać litrem wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę i obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę. Gotować ok. godziny, do miękkości mięsa.
Botwinkę umyć i oczyścić, pokroić drobno. Zalać szklanką wody, dodać sok z cytryny i łyżkę masła. Dusić ok. 15 minut.
Mięso pokroić, do wywaru wcisnąć czosnek, połączyć z ugotowaną botwinką. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dekorować ćwiartkami jajek i zieleniną.
ok. 90 minut.Źródło: Twoje Imperium