Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszym poście proponuję alternatywę dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym: łódeczki z cukinii faszerowane mięsem z piersi z kurczaka.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 142
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 68
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 192
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 142
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 68
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 192
Składniki
Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Nagrzewamy piekarnik do 190 C. Piersi oczyszczamy z błonek i tłuszczyku, smarujemy łyżką oliwyy i posypujemy łyżeczką mieszanki ziół włoskich (lub oregano i tymiankiem). Pieczemy przykryte folią aluminiową ok. 35 min.
Po upieczeniu za pomocą dwóch widelców rozdzielamy na małe wiórki (takie jak na zdjęciu)i odtstawiamy.
Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy środek. Zostawiamy ok. 1/3 miąższu na później. Gotujemy cukiniowe łódeczki ok. 1-1.5 min. w gorącej osolonej wodzie.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
Pora na sos pomidorowy. Pomidory z puszki blendujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy kminek, ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz, ocet i cukier do smaku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdzony czosnek i ostrą papryczkę (również pokrojoną w drobną kosteczkę), zieloną paprykę. Na koniec dodajemy także 1/3 wcześniej odłożonego miąższu z cukinii.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka i dodajemy zmiksowane pomidory. Sos gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek sosu pomidorowego i układamy cukiniowe łódeczki. Napełniamy je mięsem z kurczaka, polewamy każdą łódeczkę z osobna 2-3 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy startym żółtym serem.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 35 min. - UWAGA: Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, by wierzch cukinii ładnie się przyrumienił i zwiększamy temperaturę do 200 C
Podajemy ze szczypiorkiem i np. ryżem.