Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa alternatywa dla dań z mięsa mielonego. Nikt im się nie oprze.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Paprykę, cukinię umyć, pokroić w kostkę, cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać paprykę , cukinię, pomidory, smażyć 2 minuty , pod koniec doprawić ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodać jajko, połowę sera, wymieszać , podzielić na 5 części. Uformować łódeczkę , po środku wgłębienie.
Z pozostałymi porcjami mięsa zrobić to samo. Wgłębienia wypełnić podsmażonymi warzywami. Łódeczki umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić łódeczki i piec 20 minut, wyjąć, posypać resztą sera, wstawić jeszcze do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera. Podawać z ziemniakami jak u mnie lub innymi dodatkami.