Do góry

Dania główne Przepis na:

Łódeczki z warzywami

Łódeczki z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 413 Ocena: 2082

Dodano:

Odsłon: 2703

Ciekawa alternatywa dla dań z mięsa mielonego. Nikt im się nie oprze.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe - 35 dag
  • Ser mozzarella - 20 dag
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 10 dag
  • Papryka czerwona - 1/3 szt.
  • Suszone pomidory - 4 szt.
  • Cukinia - 1/3 szt.
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łódeczki z warzywami

Przygotowanie

  1. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Paprykę, cukinię umyć, pokroić w kostkę, cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.

  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać paprykę , cukinię, pomidory, smażyć 2 minuty , pod koniec doprawić ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodać jajko, połowę sera, wymieszać , podzielić na 5 części. Uformować łódeczkę , po środku wgłębienie.

  3. Z pozostałymi porcjami mięsa zrobić to samo. Wgłębienia wypełnić podsmażonymi warzywami. Łódeczki umieścić w naczyniu żaroodpornym.

  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić łódeczki i piec 20 minut, wyjąć, posypać resztą sera, wstawić jeszcze do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera. Podawać z ziemniakami jak u mnie lub innymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń