Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódki zrobione z ciasta na pizze, faszerowane masą pure z ziemniaków, cebuli z boczkiem i sera oraz usmażonych kawałków mięsa z cebulą i ogórkiem kiszonym, całość posypana serem.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 630
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 26
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 342
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 630
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 26
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 342
Składniki
Ciasto na pizze. Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 2 szklanki mąki typ 500 poznańska 3 łyżeczki cukru szczypta soli 4 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłego mleka Wykonanie ciasta na pizze: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Przygotowanie masy ziemniaczanej. Ziemniaki obrane, opłukane kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie smażymy pokrojoną cebulę z boczkiem w kostkę.
Gdy ziemniaki będą ugotowane, odlewamy z wody, i dodajemy do nich usmażony boczek z cebulą, drobno pokrojony szczypior oraz tłuszcz z patelni.
Tłuczemy ziemniaki na pure razem z dodanymi składnikami. Gdy pure ziemniaczane ostygnie dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser, mieszamy.
Gotowa masa pure ziemniaczana.
Przygotowanie farszu mięsnego do wypełnienia łódek. Łopatkę kroimy w kostkę 2 cm/ 2 cm, cebulę kroimy w pół plastry.
Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni do miękkości mięsa.
Przygotowanie łódek z ciasta. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części ciasta wałkujemy placki prostokątne o grubości około 3-5 mm. Po obu stronach placka robimy nacięcia. Na środek każdego placka układamy masę, pure z ziemniaków.
Usmażone kawałki mięsa z cebulą i pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego. Z placka ciasta formujemy łódkę zlepiając końce ciasta.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Każdą łódkę smarujemy po brzegach rozbełtanym jajkiem, ja posmarowałam pomadą, mąka zagotowana z wodą. Układamy na blasze i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczone łódki.
Podajemy z ostrymi papryczkami czereśniowymi, udekorowane bazylią.
Smacznego :)