Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 31
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1026
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 339
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 31
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1026
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 339
Składniki
Czosnek obierz, drobno posiekaj. W moździerzu utrzyj ziarenka pieprzu i kolendry, wymieszaj w miseczce z czosnkiem, musztardą, octem i natką. Dolej 2-3 łyżki oleju, wymieszaj na gęstą masę. W oddzielnej miseczce utrzyj miód z ostrą papryką.
Mięso umyj i wytrzyj. Natnij głęboko wzdłuż – uważaj, by nie przeciąć na dwie części! Rozłóż na płasko, rozbij lekko tłuczkiem. Posmaruj masą z pieprzem. Zwiń w roladę i obwiąż ciasno bawełnianym sznurkiem.
Mięso z wierzchu posmaruj miodem z papryką. Połóż na półmisku i przykryj folią. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Roladę włóż w rękaw pieczeniowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 90 minut. Pokrój na plastry po ostudzeniu. Podgrzewaj w sosie z pieczenia.
Nie tylko z ziemniakami!
•Kopytka dyniowe – efektownie wyglądają i świetnie smakują.
Po 50 dag upieczonej dyni i ugotowanych ziemniaków zgnieć tłuczkiem. Połącz z 2 jajkami, 15 dag mąki, 1/2 szkl. żółtego sera i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formuj kluseczki i gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną.
•Pieczone bataty – czyli inaczej słodkie ziemniaki.
kg batatów umyj, osusz i pokrój na równe kawałki, np. efektownie wyglądające po upieczeniu ćwiartki. Oprósz je solą morską i posmaruj oliwą. Wyłóż na blachę przykrytą pergaminem i piecz w 200oC przez 40 minut. Pod koniec posyp bataty suszonym tymiankiem.Źródło: Naj