Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-06-2015
Przepis na delikatne i soczyste kawałki łopatki wieprzowej duszone w sosie warzywnym z dodatkiem świeżego oregano. Całość jest wyrazista i bardzo aromatyczna.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1529
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 112
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18333
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 576
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1014
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1529
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 112
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18333
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 576
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1014
Składniki
Łopatkę dzielimy na kawałki, rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprószamy mąką pszenną pełnoziarnistą i podsmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Usmażone kawałki łopatki zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do rosołu oraz tymianek i zagotowujemy.
Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Natkę pietruszki siekamy, a marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa oraz zeszkloną cebulkę i czosnek dodajemy do gotującego się mięsa wraz z małym pęczkiem oregano, który związujemy nitką. Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż kawałki łopatki będą odpowiednio miękkie.
Na sam koniec wyciągamy związany pęczek oregano, sos doprawiamy japońskim sosem sojowym, czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Całość zagęszczamy łyżeczką mąki pełnoziarnistej (część sosu odlewamy, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, dodajemy z powrotem do całości i zagotowujemy). Łopatkę w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Sos świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)