Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste mięso w aromatycznym, winnym sosie grzybowym....
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7
Składniki
Łyżkę soli rozpuścić w 600 ml przegotowanej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Łopatkę wieprzową umieścić w garnku lub zamykanym pojemniku, zalać solanką i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso osuszyć i zostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę.
Suszone grzyby namoczyć w szklance wody. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
Na dużej patelni rozgrzać smalec. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz.
Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 4-5 minut. Następnie wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Na patelnię powoli wlewać wino, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodać grzyby wraz z wodą z namaczania, dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Zawartość patelni przelać do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka, włożyć mięso i gałązki rozmarynu, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 2 godziny. Po upieczeniu pokroić w plastry.