Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 37010

Bardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 dużych cebul
  • 7 ząbków czosnku
  • marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry.

  2. Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy.

  3. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń