Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja obiadu niedzielnego do wykorzystania w następnym tygodniu będzie ciekawszym rozwiązaniem, szczególnie że idą święta i mamy mniej czasu na wymyślanie co tu dzisiaj ugotować.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Przyprawy mieszamy. Nacieramy nimi opłukane i osuszone mięso. Wkładamy do woreczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni. Wytopiony tłuszcz zlewamy z woreczka do garnuszka i możemy go wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Czekamy, aż odrobinę wystygną. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część przekładamy na 3 pozostałe i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Następnie rozbijamy jajko, solimy i możemy dodać łyżkę masła, wtedy kluski są delikatniejsze. Wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto było by zbyt rzadkie i lepiło się do rąk dodajemy więcej mąki. Formujemy małe kluski, które gotujemy w gorącej osolonej wodzie przez około 5 min. od momentu wypłynięcia klusek na wierzch garnka.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości ( można oczywiście użyć szybkowaru, co znacznie skraca czas gotowania ). Odcedzamy. Do garnka dajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę parówki. Delikatnie szklimy. Dodajemy kapustę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze dusimy na wolnym ogniu aby mam się nie spaliło. Jeśli nie przepadamy za parówkami możemy je zastąpić szynką lub dowolną kiełbasą.