Do góry

Dania główne Przepis na:

łosoś cytrynowy kròl

łosoś cytrynowy kròl

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1392

Dodano:

Odsłon: 601

delikatnie pieczony,wcześniej marynowany łososiowy przysmak,podany z zielonym mixem w zależności na co mamy ochotę...roszponka,bazylia,szpinak

Składniki

  • łosoś 2 kawałki po 300 gram
  • cytryny 2 szt.
  • zielony pieprz
  • olej rzepakowy
  • masło 1/3 kostki
  • koperek 1 pęczek
  • zielona pietruszka 1 pęczek
  • roszponka 1 op.
  • szpinak baby świeży pòł op.
  • bazylia świeża pół pęczka
  • oliwa z oliwek najlepiej cytrynowa
  • cukier 1 łyżeczka
  • sòl młynek
  • czarny pieprz młynek
  • biały pieprz młynek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. łososia płuczemy,osuszamy i zanurzamy na 15,20 min w marynacie

  2. Marynata: sok z 2 cytryn,zielony pieprz ( najlepiej pokruszony nożem ),odrobinę kopru I oliwa z oliwek cytrynowa- wszystko mieszamy I do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia,dodajemy trochę soli,cukru,białego i czarnego pieprzu- można też dodać pòł łyżeczki lipowego miodu dla podkręcenia smaku (ale jest to niekonieczne )

  3. przygotowujemy mix zieloności ( w zależności co lubimy ),może być roszponka z dodatkiem świeżej bazylii albo szpinak baby z zielonå pietruszkà-układamy na talerzu

  4. po wyjęciu łososia z marynaty rozgrzewamy olej na pastelni I smażymy łososia z obu stron na rumiany,piękny kolor- na koniec smażenia dodajemy masło dla podkreślenia delikatnego smaku łososia

  5. podajemy z mixem zieloności albo z innà ulubionà sałatà,całość posypujemy koperkiem i możemy polać 2 lub 3 łyżeczkami oliwy z oliwek cytrynowá i do smaku dodać świeżà bazylié

  6. Smakuje wybornie ;-) mniammm ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń