Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki cytrynowo-miodowy łosoś idealnie sprawdzi się na dzień kobiet lub dzień mężczyzn. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się na Wielkanocnym stole!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4654
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4654
Składniki
Łososia musimy oczyścić z łusek - najlepiej za pomocą noża, lub specjalnej tarki do ryb. Następnie trzeba go opłukać tak, aby nie pozostały na nim żadne łuski. Filet zanurzamy w 7% solance to znaczy, że na pół litra wody dajemy 35 gramów soli, którą trzeba w wodzie rozpuścić. Łosoś powinien się solankować przez godzinę. Po wyjęciu z solanki łososia osuszamy solidnie na ręczniku papierowym, skórę nacinamy wzdłuż aby się nie zwinęła podczas pieczenia - jak to zrobić pokazuję na filmie. Doprawiamy filet świeżo mielonym pieprzem
Przygotowujemy glazurę: wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy do niego solidną łyżkę miodu, jeśli miód jest płynny to dwie łyżki. I wszystko mieszamy do połączenia składników
Ziemniaków nie obieramy, dokładnie je myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy je do naczynia i zgniatamy je lekko widelcem. Dodajmy kilka pokrojonych i obranych ząbków czosnku, świeże listki rozmarynu wszystko polewamy oliwą i delikatnie solimy - najlepiej jeśli mamy sól morską. Wstawiamy do piekarnika na 220 stopni. Ja użyłem grzałki grillowej i piekłem je przez 40 minut.
Brokuła należy podzielić na drobne różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Brokuł w wodzie powinien się gotować maksymalnie 2 minuty - zalecam jednak minutę i 30 sekund.
Łososia smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Zaczynamy od strony skóry na mocnym ogniu przez około 2 minuty a później zmniejszamy temperaturę i smażymy jeszcze około 2 minut. Odwracamy go delikatnie na drugą stronę i podkręcamy temperaturę. Dodajemy prawie całą naszą glazurę (miód z sokiem z cytryny) i smażymy aż powstanie pyszny cytrynowy karmel, w którym staramy się obtoczyć za pomocą łyżki naszego łososia. Po około 3 minutach powinien być gotowy.
Podajemy wszystko razem. Sugeruję aby brokuły polać pozostałą glazurą, można dodatkowo je lekko natrzeć pozostałą na patelni glazurą. Zachęcam do tego aby łososia jeść razem ze skórą! Jest pyszna i chrupiąca. Zachęcam również do obejrzenia filmu, w którym precyzyjnie pokazuję jak wykonać to danie. Smacznego!